Ce este fericirea?

happiness choice

„Evitarea nefericirii nu este calea spre fericire.”

„Fericirea este să-l iubești pe cel de lângă tine pentru ceea ce este.”

„Fericirea este să fii iubit pentru ceea ce ești.”

„Fericirea înseamnă să îți celebrezi viața.”

„We all have an obligation to be happy.”

Am văzut un film. Ușurel, la prima vedere, dar profund prin felul în care sunt puse în scenariu întâmplări din care se trag concluziile de mai sus.

Le-am notat și le-am scris aici pentru că sunt în acord cu toate acestea. Dar cred, totuși, că fericirea nu este doar atât. Cred că este mult mai mult.

Și acum, în timp ce scriam rândurile acestea, mi-a venit în minte Alexandra. Minunata Alexandra. Care, la unul dintre Atelierele de Creație pe care le organizează, ne-a invitat să scriem tot ce ne vine în minte pentru a continua propozitia: „Îmi place…”.

Am scris vreo 3 pagini de „îmi place”. Și aș fi scris ore întregi, probabil. Uitându-mă acum pe acele pagini, mi-am dat seama că toate acelea sunt, de fapt, FERICIRE. Fărâme, clipe de fericire. Oricând la îndemână, unele dintre ele.

Aaaa, și mi-a mai venit acum o idee. Pe seară, când vine Mara de la școală, am să o întreb și pe ea ce este fericirea J.

Dar. În film a mai fost un moment absolut fantastic. Un cercatător identifica fericirea prin studierea activității creierului. Cerea persoanelor să-ți pună un dispozitiv pe cap și să îți aminteasca 3 momente din viață: unul în care a simțit teama, unul în care a simțit tristețe și, evident, unul în care a simțit fericire.

Pentru fiecare dintre aceste emoții, a observant că se activa o anumită zonă din creier și a ales 3 culori: galben=fericire, albastru=tristețe și verde=teamă.

Momentul fantastic se întâmplă atunci când eroul principal, având o discuție cu femeia pe care o iubea și conectat fiind încă la aparat, se produce o activare a întregului creier. Nu mai apar pe rând culorile, ci tot creierul arată ca o auroră boreală.

Mi-a plăcut metafora aceasta! Adică adevărata fericire, iubirea, te face să simți complet. Totul. Nu doar fericire, ci și tristețe, și teamă. Și multe altele. Și este logic să fie așa. Că doar de asta ne place atât de mult să iubim. Când iubim, ne simțim vii. Ne simțim compleți. Pentru că simțim intens. Și fericire, și frică, si tristețe.

Curcubeul de-asta este atât de frumos: pentru că are în el toate culorile. Lumina de asta este atât de importantă: pentru că ea conține toate culorile.

Deci: ce este pentru tine FERICIREA?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *