Despre somatizare. Afecțiunile și bolile noastre nu sunt doar fizice.

somatizarea

Suntem trup, minte, suflet și spirit. Fiecare dintre noi. Și suntem fiecare un sistem intra-dependent si inter-dependent.

Nimic nu este unidirecțional și total separat. Trupul, mintea, sufletul și spiritul tău sunt interconectate. Orice se întâmplă în corpul tău, are indubitabil legătură cu celelalte niveluri ale tale. Cu unul, doua sau cu toate.

De cele mai multe ori, o afecțiune puternică, acută, greu de vindecat (în aparență) are legatură cu toate. Nu este doar la nivel corporal, ci are o explicație și în plan emotional, și în plan mental, și în plan spiritual.

Despre lucrul acesta vorbește nu doar medicina psihosomatică (ramură a medicinei), ci și tot mai mulți cercetători, neurobiologi, psihologi, autenticitatea somatizării fiind demonstrată prin studii clinice concrete. Chiar și în școala de coaching pe care am făcut-o (Coaching and Leadership International Canada), înainte de a învăța despre ce este coachingul și care sunt principiile și tehnicile, am avut o introducere complexă despre psihosomatică care avea la bază studiile și cartea lui Candance Pert – „Moleculele emoției”.

De atunci și până acum am citit sute de materiale despre somatizare, iar autorii pe care-i sugerez oricarei persoane care vrea să afle mai multe despre somatizare sunt: Dr. Jacques Martel, Bruce Lipton, Gregg Braden, Louise Hay, Prof. Dr. Constantin Dulcan.

Faptul că lucrurile stau astfel, adică somatizarea este o realitate, s-a demonstrat indubitabil. Iar fiecare decide ce alege să creadă. Eu nu încerc acum să te conving de nimic, ci doar îți prezint o informație. Alegerea îți aparține. Însă simt să subliniez o idee importantă: dacă vrei ca afecțiunea să se reducă rapid și complet, ai nevoie să intervii la toate nivelurile. Nu sunt suficiente medicamentele.

Și am decis să scriu despre asta acum pentru că traversăm o perioadă de schimbări profunde, iar mulți dintre noi putem somatiza în diverse feluri anumite rezistențe interioare la schimbare.

Cele mai frecvente sunt pe zona respiratorie. Pentru că aceasta este modalitatea de a aduce ceva nou în noi. Aerul nou intră pe nări. Alimentele intră pe gură.

Și ca să intre noul, schimbarea, trebuie să-i facem loc. Adică să renunțam la ceva vechi. În plan somatic asta are de-a face cu colonul.

Așa că am să redau mai jos posibilele afecțiuni pe care le puteți resimti și cum să interveniți psihologic și spiritual în a le reduce:

  1. Nas înfundat: mă opun unei situații. Forțez prea mult, în loc să ascult ce îmi spune intuiția, vocea interioară. Mă las închis in prejudecăți, în spatial comod și cunoscut în loc să fiu deschis la ceva nou. Blocându-mi respirația, îmi blochez ințelegerea. Sau vreau schimbarea, dar nu pot să-mi exprim sentimentele profunde (teama, frustrarea, nesiguranța care vin o dată cu ideea de schimbare).

Afirmația utilă pentru rezolvarea afecțiunii: „Accept această stare de restricție a respirației mele pentru a mă elibera. Încetez să mă mai judec. Accept din plin ceea ce sunt și toate experiențele mele. Accept că evenimentele dificile acum pentru mine, pe care le înțeleg altfel acum, fac parte din experiența mea și coi incepe din nou să respir liber.”

  1. Gât inflamat: gâtul reprezintă puterea și forța mea interioară, de el depinde capacitatea mea de a mă exprima. Prin gât îmi eliberez sentimentele. Dacă ma doare gâtul, este posibil să mă culpabilizez. Furia mea vrea atât de mult să se exprime, încât înghițind-o, poate să îmi aprindă gâtul. Deci gâtul se poate inflame dacă îmi refulez furia, dacă nu spun ce vreau să spun, dacă ascund în loc să exprim.

Afirmația utilă pentru rezolvarea afecțiunii: „Accept faptul că fericirea și liberate vin din capacitatea mea de a mă exprima din Adevăr și de a mă apropia astfel de esența mea divină. Mă accept în ceea ce sunt: mă simt în largul meu când îmi exprim opinia. Accept să îmi las inima să vorbească și să exprime cu simplitate emoțiile și opiniile mele.”

  1. Tuse: trăiesc o stare de tensiune de care vreau să mă eliberez. Mă simt sufocat într-o situație pe care nu o suport. Mă simt frustrat, îmi vine să țip, dar educația nu mă lasă. Prin tuse reușesc să mă eliberez de emoțiile mele, să resping ceva ce mă deranjează, ceva ce nu mai vreau.

Afirmația utilă pentru rezolvarea afecțiunii: „Accept să recunosc ceea ce mă irită si astfel tusea va dispărea. Înțeleg situația care mă face să mă simt sufocat, o accept și mă eliberez de ea.”

  1. Constipație: există o dorință puternică de a controla evenimentele din viața mea, care rezultă din nesiguranță și incertitudine. Îmi este teamă de necunoscut. Mă agăț de vechile mele idei. Resping noul și prefer să rețin ceea ce știu pentru că îmi creează siguranță. Îmi refulez problemele și emoțiile pentru că sunt nesigur.

Afirmația utilă pentru rezolvarea afecțiunii: „Accept să las să plece tot ceea ce nu-mi convine, să mă relaxes. Accept aici și acum să mă eliberez de trecut, să merg înainte, să fac loc noului în viața mea.”

În cărțile și materialele video ale autorilor menționați mai sus găsești explicatii pentru majoritatea afecțiunilor și bolilor.

Eu am ales doar câteva posibile afecțiuni. Fie că ești adult sau fie că este vorba despre copilul tău ori despre o rudă, cunoștință, prieten… amintește-ți că suntem cu toții ființe complexe și minunate în această frumoasă compelxitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *