8 Martie. Dedicație pentru femeile puternice și independente.

Te-a atras titlul? Te-a făcut curioasă? Sau ți-a creat indignare? Păi hai să-ți spun cum văd eu…

O femeie puternică și independentă…

– nu înseamnă o femeie care tratează bărbații cu superioritate și nepăsare sau care îi schimbă ca pe chiloți sau care nu se implică în nici o relație

– nu înseamnă o femeie care câștigă mii de lei pe lună, dar cu prețul vieții personale

– nu înseamnă o femeie care se impune prin forță sau agresivitate (verbală, emoțională, fizică)

– nu înseamnă o femeie care își cenzurează vulnerabilitatea și nu își dă voie să plângă

– nu înseamnă o femeie care își permite să mănânce doar la restaurante (scumpe) sau să își cumpere orice haine/genți/pantofi/bijuterii/mașini etc. își dorește

– nu înseamnă o femeie care nu ține cont de nimeni și de nimic în deciziile sale

– nu înseamnă o femeie care doar etalează o imagine de invidiat.

O femeie puternică și independentă nu înseamnă nimic din toate acestea. Dimpotrivă. Toate acestea înseamnă doar o mască pentru slăbiciunile și rănile ei nevindecate.   

O femeie puternică și independentă este o femeie care își acceptă și își asumă: temerile și vulnerabilitățile, ridurile sau tenul imperfect, corpul care nu este neapărat în graficele moderne, relațiile eșuate, părinții cu bune și cu rele, trecutul/prezentul/viitorul, rolurile pe care le are, deciziile pe care le-a luat, toate momentele în care a râs, a plâns, s-a bucurat sau s-a întristat și toate momentele în care a fost ea sau a fost doar o mască pentru a plăcea celorlalți.

Iar acceptarea și asumarea, așa cum am spus de multe ori, nu înseamnă „Nu îmi pasă!”, „Asta sunt…”, „E vina mea”, „Atât merit!”/„Atât pot!”.

Acceptarea și asumarea înseamnă să fii conștientă de toate acestea, să înțelegi ce te-a adus la fiecare dintre ele, să le privești ca pe niște realități concrete și să conștientizezi că doar de tine ține să fie altfel, să evoluezi tu pentru tine.

Puterea și independența ei…

  • nu vin din numărul banilor din cont sau a afacerilor prospere
  • nu vin din faptul că nu are un partener căruia trebuie să-i dedice timp și efort (de a găti, spăla, mângâia etc.)
  • nu vin din lipsa grijilor pentru copii pentru că nu-i are sau sunt alte persoane care se ocupă de ei (bone, bunici)
  • nu vin din respingerea sau nepăsarea față de părinți
  • nu vin din faptul că poate oricând să ia decizii fără să țină ccont de alții.

Puterea și independența ei vin din lipsa așteptărilor/pretențiilor/prejudecăților și din lipsa controlului (asupra vieții, asupra celorlalți).

Când avem așteptări sau pretenții suntem sclavele celor de la care avem așteptări sau pretenții. Le delegăm lor toată puterea noastră asupra nouă înșine. Dacă ei vor sau pot să ni le îndeplinească, suntem bine. Dacă ei nu pot sau nu vor, nu mai suntem bine.

Când ținem cont de prejudecăți, ne limităm. Luăm de bun ceva din exterior, în loc să ne asumăm propriul adevăr, chiar dacă este altul decât cel al „turmei”.

Când vrem să controlăm pe ceilalți sau orice din exteriorul nostru, de fapt ne simțim nesigure, slabe, incompetente. Pentru că în spate este ideea că doar dacă ceilalți sau orice din afara noastră este într-un fel anume, vom putea face față.  

Nu e simplu și nici nu se întâmplă peste noapte să ajungi să fii autentic puternică și indenpendentă. Ai nevoie de răbdare (tu cu tine), de înțelegere și compasiune (față de tine), de efort (de a te transforma pe tine și felul în care te vezi sau vezi viața și oamenii), de sinceritate (față de tine și de ceilalți), dar mai ales ai nevoie de iubire. Iubire nu de la ceilalți, ci de la tine față de tine. Iubire care înseamnă înainte de toate să își dai voie să fii cine ești. Să te accepți și să îți asumi. Și să continui să mergi mai departe.

Ești puternică și independentă chiar acum. Dacă ai citit până aici și nu te-ai oprit spunând „Ce tâmpenie mai e și asta!”, „Eu am deja tot ce vreau!”, „Nu am nevoie de povești de-astea!” sau orice similar… de ci dacă ai ajuns aici, începi deja să fii puternică și independentă. Pentru că ce te-a ținut să continui, a fost o identificare sau o conștientizare. Adică, ai acceptat și ți-ai asumat. Acum, ai nevoie doar să continui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *