Când ne vine Paştele prin suflet şi prin minte?

curat PASTE

Încă de când eram mică, am tot auzit o vorbă pe care o avea mama: “a face curăţenie ca de Paşte”, adica a curăţa pe îndelete fiecare colţişor până când totul străluceşte în casa ordonată şi frumos mirositoare.

Acum, că tot vine Paştele, aud şi văd peste tot gospodine care planifică sau deja freacă de zor geamuri, pereţi, perdele, podele etc. Şi bine fac! Doar că stăteam şi mă gândeam cât de curate ne-ar fi vieţile dacă ne-am pregăti să vină Paştele şi prin sufletele şi minţile noastre 🙂 .

Aşa cum la majoritatea ne place să fie curăţenie şi ordine în casă, cum ar fi să avem o obişnuinţă regulată de a ne face curăţenie şi ordine prin gânduri, emoţii, comportamente, trăiri, acţiuni, relaţii şi tot ceea ce mai înseamnă viaţa noastră? Şi mai ales să nu aşteptăm Paştele sau Crăciunul pentru a curăţa ungherele întunecate din noi?

Din punctul ăsta de vedere, bărbaţii, deşi mai dezordonaţi decât femeile în ceea ce priveşte planul fizic (adică partea cu ordinea şi curăţenia din casă, din lucruri) sunt mult mai ordonaţi în minte decât femeile. Tocmai pentru că structural, psihologic, ei nu pot jongla cu mai multe gânduri sau acţiuni simultan. Şi atunci au nevoie să şi le aranjeze strategic ca să le poată găsi uşor. Era şi un video pe youtube despre “nothing box” în care autorul povestea despre cum bărbaţii au în creierele lor cutiuţe bine aranjate, în timp ce femeile nu au nici o ordine 🙂 .

Când îţi creezi o obişnuinţă din a face în mod regulat curat în sufletul şi mintea ta, pur şi simplu îţi aduci tu ţie însuţi linişte, pace, claritate şi astfel te apropii mai mult de tine şi de esenţa ta divină. Am eu o vorbă cum că toţi avem câteva “cadavre prin dulap” – adică traume, credinţe limitative, lucruri nerezolvate din trecut – care fac să creeze dezordine şi să mai şi miroasă urât 🙁 .

Cam aşa este şi în mintea şi sufletul nostru. Cât timp păstrezi ceva ce nu îţi mai trebuie sau chiar îţi face rău, nu ai cum să fii în armonie tu cu tine. Am trăit-o pe pielea mea de mai multe ori în viaţă.

“Cadavrul” cel mai vechi şi mai urât mirositor era cel al nevoii de apreciere şi validare din partea celorlalţi. Nu dădeam doi bani pe ce credeam eu despre mine sau despre orice altceva dacă nu era validat de alte persoane. Uneori, persoane importante. Alteori, persoane pur şi simplu. Atât de mare era nevoia mea! Nu puneam nici un filtru. Important era să mi se spună că aşa este, cum văd sau cred sau simt eu.

Un alt “cadavru” vechi era cel al dependenţei. De ceilalţi. De cineva anume. Care să îmi dea siguranţă. Stabilitate. Încredere. Adică tot ceea ce eu nu îmi ofeream mie însămi.

Şi apoi… hmmm… a venit şi m-a lovit “cadavrul” geloziei! Ce groaznic! Acest cadavru ar fi o sursă genială de inspiraţie pentru orice candidat la Oscar pentru categoria horror! Doar că acest cadavru, de fapt, mi-a scos la iveală încă nerezolvata problemă a neîncrederii în mine şi a nevoii de siguranţă.

E greu să mulţumeşti pentru “cadavre”. Imaginează-ţi că ai primi cadou aşa ceva… hidos, împuţit, înfricoşător! Cum să mai şi mulţumeşti??? Dar adevărul este că tu ţi-l faci ţie însuţi cadou prin a-l păstra dosit prin dulapuri. Aşa cum ai lăsa dosită şi mizeria din casă de la Crăciun până la Paşte şi de la Paşte până la Crăciun. Aberant, nu?

Deci: când te apuci să-ţi faci un obicei din a face curat prin viaţa, sufletul şi mintea ta? Uite, acum ar fi şi un moment astral potrivit pentru că tocmai ce a fost și Lună Plină. Iar Luna Plină întotdeauna vorbeşte despre momente în care să laşi deoparte ce nu îţi mai este de folos făcând loc pentru altceva ce ţi se potriveşte sau îţi face bine.

Când ţi-e curat şi bine în suflet şi în minte, viaţa capătă armonie.

Vrei o iubire nouă sau una în care să îţi fie bine? Fă curat. În relaţiile actuale şi cele din trecut. Învaţă din ele şi lasă deoparte ce nu îţi mai foloseşte. Fă loc şi Universul îl va umple.

Vrei bunăstare şi prosperitate? Fă-ţi curat în portofel. Ordonează: facturi, bani, chitanţe, orice. Plăteşte ce ai de plătit şi manifestă-ţi recunoştinţa pentru că ai avut cu ce plăti.

Vrei un job în care să te simţi bine? Stabileşte-ţi cum vrei să fie. În detaliu. Oameni, birou, şefi, atmosfera, condiţii, salariu. Şi apoi fă-ţi un plan cum să ajungi acolo. O să ai ceva de muncă pentru ca să-l găseşti, dar aşa este şi firesc. Însă cel mai important este să te detaşezi de ceea ce nu îţi place la jobul actual. Adică să faci curat în starea şi atitudinea ta. Să cauţi un nou job nu cu o stare de frustrare, furie, dezamăgire, ci cu o stare pozitivă, detaşată de trecut.

Vrei prieteni de încredere alături de tine? Vezi cum sunt cei pe care-i ai deja. Nu sunt ceea ce vrei tu? Fă ordine şi curăţenie. Fă loc. Şi caută locuri sau metode prin care să atragi şi să alegi altfel de oameni. Stabileşte-ţi, ca şi cu job-ul, cum vrei să fie acei oameni. Şi manifestă şi tu acele comportamente pe care le vrei la ei. Şi Universul îţi va da.

Indiferent ce vrei să fie altfel în viaţa ta, înainte de toate… fă curat în tine. În sufletul tău. În mintea ta. Fricile tale, convingerile limitative, sentimentele de vinovăţie, neîncrederea în tine, lipsa de respect şi de iubire faţă de tine… toate acestea ocupă muuuult timp. Timp din timpul tău pe lumea asta. Timp în care, în loc să te zbaţi cu ele, ai putea să zâmbeşti fericit şi plin de pace, iubire, bucurie.

Iar toate acestea ocupă şi spaţiu. Spaţiul tău de existenţă. Spaţiul tău din suflet şi minte. În care dai voie la negativ. Ca un pahar. Dacă deja este plin cu pelin, oricât ai pune zahăr sau apă peste, tot rămâne gustul amar. Goleşte-l, dacă vrei să îţi fie bine. Fă curat şi lasă deoparte ce nu îţi mai foloseşte. Metode sunt multe şi unele nici măcar nu sunt costisitoare. Important este să îţi doreşti. Atât.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *