Oamenii şi provocările lor nu sunt ca o mâncare

 

Nu există reţete universale atunci când vine vorba de oameni, de sufletele şi minţile lor. Zilele trecute cineva a creat pe facebook o adevărată polemică, în care au intrat mai multe persoane, pornind de la ideea lansată de mine despre relaţii toxice. Şi aducea diverse argumente pentru a-şi susţine părerea contrară. Este firesc să fie aşa şi m-am bucurat în sinea mea că Universul îmi arată şi alte perspective.

Suntem diferiţi cu toţii şi nu există reţete universale pentru nimic ce ţine de profunda natură umană. Tocmai de aceea eu cred în coaching. Pentru că nu are reţete. La bază, eu sunt psiholog. Şi în cei 5 ani de facultate am învăţat nenumărate reţete. Pardon, terapii. Nu le contest utilitatea. Doar că experienţa mi-a arătat că este mult mai eficient atunci când nu foloseşti reţete.

Oamenii şi provocările lor nu sunt ca o mâncare. Nu poţi pune aceleaşi ingrediente şi să iasă pentru fiecare al fel.

Dacă doi oameni, oricât de asemănători, merg lal un film şi apoi pun pe hârtie rezumatul lui, vor rezulta două poveşti diferite. Evident, se va menţine linia generală (adică povestea văzută în film), dar fiecare o va reda în felul său propriu. Fiecare va folosi cuvintele lui, în funcţie de cum s-a raportat la ceea ce a văzut, a gândit şi a simţit. Şi dacă am face un experiment la scară mondială, cu absolut toţi oamenii, nu au cum să reiasă două poveşti al fel, cu aceleaşi cuvinte şi semne de punctuaţie.

Cred în coaching pentru că nu aplică nici o reţeta. Nu spune “fă aşa şi pe dincolo”. Ci merge pe a investiga prin întrebări. Şi fiecare răspunde în felul lui propriu la întrebări. Ca şi în analogia cu filmul văzut şi povestit de două persoane. Chiar dacă întrebările sunt într-o oarecare măsură aceleaşi, răspunsurile întotdeauna vor fi diferite.

Mintea umană produce între 12.000 şi 60.000 de gânduri pe zi. Fiecare gând are puterea să schimbe ceva în tine, dacă este repetat de multe ori. Pentru că acel gând creează o conexiune neuronală. Ca atunci când mergi pe munte: dacă bătătoreşti de multe ori acelaşi drum, el va deveni vizibil şi din avion 🙂 .

Asta nu înseamnă că în fiecare zi suntem alţii. Ci doar suntem într-o transformare continuă. Din prima clipă de viaţă până în ultima. Aşa că este firesc să nu avem poveşti similare, de la primul până la ultimul cuvânt, chiar şi cu semnele de punctuaţie.

Deci, a aplica reţete universale atunci când vine vorba de suflet şi minte… este total ineficient! Şi simt să subliniez asta pentru că tot văd peste tot idei de genul “dacă eşti aşa, fă aşa” sau “doar asta funcţionează”. Nu, dragilor, funcţionează doar ceea ce este potrivit fiecăruia. E util să împartăşim idei aici, într-un spaţiu virtual, la îndemâna oricui, dar să ne contrazicem şi să susţinem că numai ăla este adevărul, nu are nici un sens!

Fiecare are adevărul lui, fiecare are soluţiile lui şi fiecare are timpul lui când să le vadă. Restul sunt doar surogate. Doar aflându-ţi propriul adevăr rezultat din cele minim 12.000 de gânduri care te modelează zilnic, îţi vei găsi şi soluţiile potrivite ţie şi numai ţie.

Asta face coachingul. Nu ia soluţiile nimănui să le pună cu copy-paste. Ci te pune în faţa adevărului tău ca tu să îţi găseşti soluţiile tale de acolo, din adevărul tău profund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *