Sunt FEMEIE ca să am alături BĂRBATUL. (exercițiu în 6 pași pentru rolul tău de femeie)

Știi vorba aia cu “bărbații nu plâng niciodată”? Pentru că, dacă ar plânge, ar însemna că sunt slabi? Imens bulshit! Nu chiar despre asta vreau să vorbesc aici, dar vei vedea imediar și legătura.

Vreau să vorbesc despre femeie. Despre feminitatea ei. Care, în aserțiunea mea, înseamnă și vulnerabilitate. Adică acel opus al vorbei de care ziceam. O femeie, nu doar că are voie să plângă, ci chiar este firesc să o și facă  pentru că EA este vulnerabilă. Sensibilă.

Am auzit de multe ori din gura bărbaților că le place și vor o femeie puternică. Și ce este aia? De multe ori ei argumentează că este femeia care nu mai este dependentă de bărbat. Care este independentă. Care știe ce vrea și obține ce vrea, fără suportul unui bărbat.

Și totuși, cum trebuie să fie femeia de azi? Femeia aceea care place unui bărbat? Care este și cum este echilibrul dintre putere și vulnerabilitate?

Uite, vorbeam cândva cu un bărbat, director de companie ca și titulatură, dar “cal bătrân” cum s-a intitulat chiar el, căruia îi spuneam că din perspectiva mea o femeie nu ar trebui să poarte niciodată pantaloni atunci când vrea să se simtă Femeie. Oricât de sexy și tentant s-ar mula acei pantaloni pe formele ei (a se citi fesele ei), tot pantaloni rămân și tot într-o rochie sau fustă și-ar exprima mai autentic feminitatea. El s-a uitat într-un fel la mine. Și nu a comentat nimic. Doar a adus vorba de “Emanuelle”, filmul celebru. În care senzualitatea, sensibilitatea și feminitatea au o exprimare fantastică.

Deci, oricum am da-o, bărbatul vede femeia prin senzualitatea ei. Și nu vorbesc aici despre sex sau testosteron exclusiv. Și ele sunt incluse. Dar dincolo de ele, ceea ce Bărbatul admiră la Femeie este feminitatea ei. Sensibilitate, senzualitate, vulnerabilitate. Și toate acestea sunt, arhetipal, în subconștientul lui, de Bărbat.

Hai să-ți spun ceva din viața mea. Prin prisma a ceea ce fac și a drumului meu prin viață, cu multe încercări, am auzit de câteva ori că „Tu ești puternică, tu știi!”… Ce mult se înșelau acești bărbați! Și i-am spus fiecăruia același lucru: „Când muncesc, sunt coach, psiholog, trainer. Și sunt detașată de Femeia din mine. Adică intru în rolul respectiv și îmi accesez abilitățile/calitățile necesare pentru a reuși acolo. Dar când ajung acasă sunt Femeie”.

Și ador să mă las să fiu femeie! Să am vulnerabilitățile mele, să am sensibilitățile mele, să fiu privită ca femeie. Să se raporteze la mine ca la o Femeie, nu ca la acea femeie puternica din hainele de la birou sau din situațiile personale care m-au călit.

Uite, deseori dau celor cu care lucrez în coaching un exercițiu simplu. Fă-l și tu chiar acum.

1. Scrie care sunt rolurile tale din acest moment. Adică: ființă umană, femeie/bărbat, soție/soț, iubită/iubit, mamă/tată, fiică/fiu, soră/frate, prietenă/prieten etc.

2. Acum imaginează-ți că fiecare dintre aceste roluri este ca o bucată de pământ, ca un ogor. Ei, dacă vrei ca fiecare ogor să-ți rodească, trebuie mai întâi să cunoști ce fel de ogor este, apoi să alegi ce pui pe el și mai ales să ai grijă, în felul în care este necesar, pentru ca ceea ce plantezi să și rodească.

Ieșind din metaforă, ideea este că fiecare dintre aceste roluri pe care le ai, trebuie să le întreții ca să poți avea satisfacții. Altfel… tuturor ne este simplu să avem așteptări și posibil dezamăgiri.

3. Și acum întreabă-te: care dintre aceste roluri sunt importante, acum, la aceste moment din viața mea, pentru mine? 

Fă o ierarhizare concretă a rolurilor pe care le-ai notat mai sus. O ierarhizare realistă, nu una ideală. Pentru ca noi toți știm că ar trebui ca rolul de mamă/tată să fie înaintea celui de angajat, dar la propriu vorbind si corecți fiind… oare chiar așa se și întâmplă în realitate?

4. Acum, după ce ai făcut și ierarhizarea în funcție de importanță, ia-ți ca reper o săptămână obișnuită din viața ta și notează cât timp aloci fiecărui rol. Știu că este un pic de muncă, dar este important să faci acest lucru pentru a avea o imagine corectă și realistă.

5. Iar pe lângă timp, mai notează și în ce feluri anume îți asumi tu fiecare dintre rolurile pe care le ai? Adică, la modul concret, ce acțiuni faci, când, cu ce periodicitate, dacă este ceva recurent sau nu etc.

6. Ultimul pas si cel mai relevant după toată această analiză: noteaza procentual, de la 0 la 100, câtă safisfacție îți aduce fiecare dintre rolurile pe care le ai. Atenție: nu trebuie ca adunate să îți dea 100%, ci din maximul de 100% de la fiecare, cam cât de satisfăcut ești de fiecare rol așa cum ți-l îndeplinești tu în prezent.

Uită-te acum la rolul de Femeie. Care este concluzia? Ți-l asumi? Ai grijă de el? Și dacă vei constata că încă nu o faci 100%, atunci e timpul să treci la treabă. Nu pentru că ți-o spun eu, ci pentru că, în sinea ta, și tu o vrei.

Nu cred că există pe undeva vreo Femeie care nu vrea să se simtă bine prin rolul ei de Femeie. Sau dacă există, atunci sigur este un suflet mult prea rănit. Dar și aici există soluții. Peste tot găsești terapeuți de toate felurile, capabili să vindece un suflet rănit.

Eu am grijă de rolul meu de Femeie. Și o fac pentru că mi-o asum. Și chiar dacă el mă vede și mă știe puternică, vreau să nu uite că, în esența mea, sunt Femeie.

Și chiar dacă stau la o bere cu el și comentăm înfocați când joacă Barsa cu Real, tot Femeie sunt. Și tot am momentele mele când vreau să mă pocnească plânsul la un film de dragoste. Sau să fiu cucerită sau sedusă. Sau să mă alint când mă dor piciorele după o zi de muncă. Sau să primesc o floare fără vreun motiv. Sau să îl vad cum mănâncă cu poftă din ce am gătit până a venit acasă. Sau să mă țină în brațe când adorm. Sau, pur și simplu, să fac, să simt, să spun ca o Femeie. Femeie și atât.

Dragă Femeie, amintește-ți și lasă-te să fii Femeie. Puternică – în anumite momente sau situații din viața ta, însă Femeie atunci când ești cu el, Bărbatul.

Plantează pe „ogorul vostru” cultura potrivită: sensibilitate, senzualitate, vulnerabilitate, grijă, tandrețe, alinare, seducție… și mai completeaza tu cu ce știi că vrea el. Pentru că așa îl vei face și pe el să își asume rolul. De Bărbat.

One thought on “Sunt FEMEIE ca să am alături BĂRBATUL. (exercițiu în 6 pași pentru rolul tău de femeie)

  1. Adevarat,dar oare cate persoane vor sa il accepte si cate vor gasi ce sa comenteze pro si contra.Oricum adevarurile de genul asta vor ramane valabile mult timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *