Tu meriți?

fbt

Mulţi dintre noi ţinem la distanţă, fără să vrem sau să ştim, indeplinirea dorinţelor noastre. Iar aceasta se întâmplă pentru că avem undeva în subconştient ideea că nu merităm. Nu merităm să fim fericiţi, iubiţi, împliniţi, sănătoşi, bucuroşi, prosperi, apreciaţi etc. Una sau mai multe dintre acestea. În combinaţii specifice experienţei de viaţă a fiecăruia.

Convingerea aceasta cu „nu merit” s-a format cândva, demult, în copilărie. Printr-o experienţă nu neapărat traumatică, dar traumatizantă. Adică este posibil ca mama sau tata să îţi fi refuzat să îţi dea sau să îţi cumpere ceva ce îţi doreai. Un aspect oarecum minor. Dar corelat cu ideea de „nu merit”, îi scrie profund în subconştientul copilului că el trebuie să merite.

Indiferent ce anume a creat convingerea „nu merit”, ea rămâne profund ancorată în noi şi ne manipulează viaţa chiar şi fără să ştim. Iar modul cel mai frecvent de manifestare al acestei convingeri este faptul că nu ştim să primim. Nu neapărat cadouri scumpe sau chestii materiale, ci orice. Inclusiv un compliment.

Şi câte persoane am întâlnit la viaţa mea care nu ştiau să primească un compliment! Se fâstâceau şi în loc de „mulţumesc” începeau să se scuze sau să devalorizeze complimentul respectiv. De exemplu, dacă i se spunea „ce bine arăţi!”, răspundea cu „ei, nu e meritul meu, natura a fost darnică” sau „ei, în tinereţe arătam şi mai bine” etc. Când auzi pe cineva spunând asta, în spate are sigur convingerea „nu merit”.

Dacă te-ai recunoscut, uite ce te invit să faci: cum ar fi ca de astăzi să îţi dai voie pur şi simplu să accepţi să primeşti, indiferent că meriţi sau nu. Ce crezi că ar putea să se întâmple rău dacă vei accepta? Să zicem că nu meriţi, dar primeşti. Un compliment, un zâmbet, o vorbă bună, o mărire de salariu, un cadou, orice. Deci, ce se poate întâmpla dacă primeşti chiar şi atunci când crezi tu că nu meriţi? Analizează asta logic şi raţional. Mie nu îmi vine în minte decât ideea că dacă ai primit ceva nemeritat, atunci ţi se va retrage. Deci, nici o tragedie. Altceva? Ce se mai poate întâmpla?

Acum hai să privim lucrurile şi în sens opus. Dând deoparte ideea de „nu merit”, te invit să răspunzi la întrebarile următoare:

  1. Ce anume simţi că meriţi? Meriţi iubire, bucurie şi toate lucrurile bune? Ori simţi profund în tine că tu nu meriţi nimic?
  2. De ce?
  3. De la cine ţi-a venit acest mesaj?
  4. Vrei să-i dai drumul?
  5. Şi ce îţi doreşti că în locul acestui mesaj? Ce mesaj diferit ai pune acolo?
  6. Ce anume îţi doreşti şi nu ai încă? Gândeşte-te bine la asta şi fii clar şi specific în privinţa a ceea ce îţi doreşti şi meriţi.
  7. Care au fost regulile despre „a merita” în familie, când erai copil?
  8. Ce ţi-au spus părinţii că nu meriţi?
  9. Părinţii tăi considerau că merită lucruri bune, pozitive? Sau considerau că trebuie să facă ceva anume pentru a merita?
  10. Simţi cu adevărat că meriţi? Te simţi suficient de bun, de deştept, de frumos sau mai ştiu eu cum?
  11. Ce credinţă puternică ai în spatele ideii de „a nu merita”? Crezi că nu eşti suficient de bun? Că nu ai suficient de mulţi bani? Că nu este momentul potrivit? Sau ce altceva?
  12. Ce credinţe puternice ai în spatele ideii de „a merita”? Atunci când ai convingerea reală că ai meritat ceva, cum îţi justifici asta?

Răspunde în scris, măcar pe scurt, șa toate aceste întrebări. Lasă inspirația să curgă natural și vezi, la final, răsounsurile. Dacă te blochezi la vreuna dintre întrebări, neștiind ce să răspunzi, las-o și continuă. Și când termini, poți reveni asupra ei.

Acum hai să revenim la întrebarea din titlu: Tu meriți? Cum vezi acum lucrurile? S-a schimbat ceva în tine cu privire la ideea de a merita/nu merita? Ce s-a schimbat? Și dacă nu s-a schimbat, mai dă-ți timp de reflecție.

Și ca experiență concretă, uite ce îți propun: ia-ți o zi de ”a merita”. Poate fi astăzi. Sau, cel târziu, mâine. Trezește-te și spune-ti: ”Astăzi voi primi tot ceea ce mi se oferă fără să mă gândesc dacă merit sau nu”. Hai să vedem cât poate fi de rău! Evident, glumesc, rău nu are cum să fie.

Și mai poți face ceva interesant. Când îți spui că astăzi vei primi tot ceea ce ți se oferă, fără să te întrebi dacă meriți sau nu, pune-ți și intenția de a primi lucruri pe care ți le dorești, gen: bucurie, apreciere, zâmbet, afecțiune, prosperitate, relaxare, liniște etc. So, enjoy the day!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *