Vorbeam cu cineva care a participat la workshopul anterior de relaţii toxice. Venise exact pentru a afla dacă relaţia pe care o are este sau nu toxică.
Ştiu că „toxic” sună greu şi apăsător. Şi greu de recunoscut. “De recunoscut” – adică de acceptat. Sau “de recunoscut” în sensul de a-ţi da seama dacă este sau nu potrivit pentru relaţia ta acest termen grav: toxic…?
Însă, din moment ce citeşti acest text sau chiar din momentul în care ai dat click pe această postare, este primul semn că există undeva posibilitatea sau „suspiciunea” de relaţie toxică în viaţa ta. Că este vorba despre partenerul de viaţă, că este vorba despre unul dintre părinţi (sau ambii), că este vorba despre un coleg sau un şef… oricum ar fi, dacă totul era bine şi la locul lui, tu nu ai fi citit acum acest text. Ceva anume, la nivel conştient sau subconştient, te-a adus să citeşti. Pentru că nimic nu este pur întâmplător.
O relaţie toxică îţi îngrădeşte libertatea. Libertatea de a fi tu însuţi. De multe ori avem tendinţa să facem lucruri pentru celălalt. Poate schimbăm ceva în programul nostru zilnic. Poate schimbăm ceva în modul în care comunicăm. Sau în modul în care relaţionăm cu ceilalţi. Sau în felul în care ne raportăm la ceva anume.
Pe mine, o relaţie toxică m-a făcut să devin altă persoană. Eram veselă, deschisă, plină de viaţă, înconjurată de prieteni. Apoi, am ajuns ursuză, închisă, îmi era şi teamă să mă joc cu copiii pietenelor mele, nu mai râdeam la fel de mult, iar prietenii… erau din ce în ce mai puţini. S-au întâmplat toate acestea în ani de zile, un pic câte un pic, de nici măcar nu îmi dădusem seama cum de ajunsesem aşa. Şi prima reacţie a fost să neg atunci când mi s-a spus. Negam pentru că îmi apăram relaţia, nu pentru că în sinea mea nu vedeam toate acestea.
Vestea bună este, însă, că dacă eşti dispus să redevii tu, cu ceva munca este posibil repede.
Deci: cum îţi dai seama dacă relaţia ta este toxică? Simplu: orice nu îţi face bine, devine toxic. Ca şi cu o mâncare. Dacă te doare stomacul, dacă îţi deranjează tranzitul intestinal sau dacă pur şi simplu nu te simţi bine după ce ai mâncat-o, este semn că organismul tău nu primeşte bine acea mâncare. Chiar dacă nu este vorba propriu-zis despre o toxiinfecţie ca la carte, tot rău îţi face. Gândeşte-te că dacă ai continua să mănânci acea mâncare, ai ajunge la o formă de intoxicaţie.
Sau hai să luăm exemplul cu un medicament. Care poate că îţi face pe de o parte bine, dar are multe efecte adverse care îţi fac rău. Ce se întâmplă dacă vei continua să-l iei? Sau dacă vei depăşi doza indicată de medic? Toxicitate!
Exact la fel este şi cu o relaţie. Dacă acum nu îţi este bine, rămânând în acea relaţie, fără să faci ceva diferit, mai devreme sau mai târziu, vei ajunge la a o simţi toxică. Îţi va face atât de rău, încât toxicitatea ei te va afecta profund.
Eu recunosc că nu am ştiut atunci să fac asta. Am tot luat doze peste doze, negând şi scuzându-mă în sinea mea că este firesc să fac altfel ca relaţia să meargă. Doar că era o minciună, nu ceva asumat.
Adică, da, este firesc să faci anumite lucruri altfel atunci când eşti într-o relaţie. Dar este obligatoriu să le faci asumat. Să le faci cu iubire şi din iubire. Nu cu aşteptări, nu de dragul lui sau al ei. Ci pentru că tu îţi doreşti acele transformări. Pentru tine. Pentru ca ţie să îţi fie bine. Şi fiindu-ţi ţie bine, va fi bine şi în relaţie. Când o faci pentru celălalt, ajungi la frustrare.
Cu cât rămâi mai mult într-o relaţie în care te schimbi pe tine pentru celălalt sau pentru ca relaţia să meargă, cu atât te afunzi în toxicitate.
Totuşi, asta nu înseamnă că trebuie să întrerupi acea relaţie. Exact despre asta vorbeam şi cu persoana respectivă la workshop şi chiar şi după. Important este în primul rând să îţi dai seama. Să conştientizezi şi să accepţi că nu îţi este bine. Apoi să înţelegi şi de ce nu îţi este bine. Ce anume îţi face rău din acea relaţie?
Şi după toate acestea, să începi să vezi ce poţi face. A intrerupe relaţia este doar una dintre variante. Dar, cel mai sănătos este sa începi să lucrezi tu cu tine şi să vezi ce poţi remodela în tine pentru a-ţi fi bine. Spun aceasta deoarece nimic nu este întâmplător şi atunci, dacă tu ai atras acea relaţie şi acea persoană în viaţa ta, este pentru că ai ceva de învăţat din ea.
Poate că este vorba despre ataşament. Sau despre libertatea de a fi tu însuţi. Sau despre nevoia de apreciere ori de afecţiune. Am întâlnit de-a lungul carierei mele ca şi coach multe limitări şi bariere, multe convingeri limitative care-i fac pe oameni să nu le fie bine în relaţiile lor. Eu, la rândul meu, am avut multe de modelat în mine în relaţiile mele.
Deci, nu te arunca să pui capăt imediat. Nu despre asta este vorba. Decât dacă simţi că îţi face mult prea rău şi nu vrei să mai rămâi acolo. Dar, dacă este şi bine, dar şi rău, decizia sănătoasă este să începi să repari tu în tine câte ceva. Ce anume? Te aştept să descoperi la workshop: Eliberarea de “relatii toxice” – cu tine insuti sau cu ceilalti. Sau, poţi să mă contactezi în privat şi te voi spijini să afli. Să afli tu despre tine. Eu nu am răspunsurile, ci doar întrebările potrivite pentru asta. Răspunsurile sunt în tine şi sunt diferite la fiecare.