Despre coaching in perspectiva mea – interviu Passion4Work

Cum ai descoperit coaching-ul? Cum a aparut acesta in viata ta si cum si cand ai decis ca este de fapt o meserie pentru tine?

Am descoperit coachingul in 2007, cand am facut trecerea de la pozitia de Senior Recruiter la cea de Manager Recrutare in compania de consultanta in HR in care lucram atunci. Am inceput un program de cateva luni, indrumata fiind de un coach, pentru a-mi dezvolta competentele manageriale. Mi-a placut atat de mult incat, un an mai tarziu, am decis sa continui si pe zona personala pentru ca avea sa urmeze cel mai frumos lucru din viata mea: sa devin mama.

Apoi, in 2011 am facut un curs de Executive Coach, insa nu am fost multumita. Voiam mai mult. Mai profund. Eu, ca si educatie, sunt psiholog, iar partea pe care o invatasem in cursul de Executive Coach lucra doar cu mentalul. Si atunci, dupa multe cautari, am descoperit Coaching and Leadership International (CLI), o companie care integra in abordarea coachingului tot ceea ce tine de resursele fiinte umane, astfel incat am obtinut titulatura de Power Coach si practic un coaching pentru minte, trup si suflet. Dupa toate acestea, in 2012 am decis sa incep o cariera pe cont propriu pentru ca am simtit ca asta este ceea ce ma impineste profesional complet si ma duce catre atingerea scopului meu in viata: touching people’s lives.

 

Ce inseamna coaching-ul pentru tine?

Pentru mine, coachingul inseamna, spiritual vorbind, calea de a transmite si a primi iubire. Iubire fata de oameni, in general. Eu cred in oameni, in frumusetea lor, in potentialul lor, in posibilitatea ca fiecare sa aiba viata pe care si-o doreste. Si le transmit asta prin tot cee ace fac in sedintele de coaching.

Din perspectiva profesionala, insa, coachingul inseamna modalitatea prin care eu sprijin o persoana sa isi atinga obiectivele, oferindu-i claritate in a-si identifica barierele, valorile, resursele si solutiile pentru a ajunge acolo unde isi doreste.

In esenta, coachingul este acea cale de autodescoperire si autoimplinire. Totul este realizat de catre persoana cu care lucrez; eu doar ii arat calea.

 

Ce asteptari au clientii la inceputul colaborarii in coaching si cum se transforma ulterior?

La inceputul oricarui program de coaching, eu folosesc doua instrumente de autoevaluare prin care fiecare client isi identifica in mod clar, concret si autentic, obiectivele in dezvoltarea lui profesionala si personala. Si pornim impreuna de la aceasta baza, acestea fiindu-i si asteptarile. Doar ca pe parcursul programului, de cele mai multe ori, clientul descopera si alte bariere care sunt la nivel subconstient, iar acest lucru il ajuta ca transformarea prin procesul de coaching sa fie una profunda si autentica.

Cel mai frecvent feedback pe care l-am auzit de la clientii mei a fost ca au descoperit foarte multe lucruri despre ei, de care habar nu aveau, fie ca sunt bariere, programe mentale, frici, resurse, valori, vise.

 

Dupa ce criterii recomanzi ca cineva sa aleaga un coach cu care sa lucreze?

La ora actuala “piata” de coaching este inca foarte haotica si acest lucru creeaza lipsa de claritate si in alegerea unui coach. Sunt asa-zise cursuri de coaching de doua-trei-cinci zile care iti dau certificare de coach. Este ca si cum te-ai duce la un medic care a studiat cateva luni alaturi de un alt medic, fara nici o alta practica, fara cei 6 ani de facultate. Cate cunostinte are si cata incredere poti avea intr-un astfel de medic?

Asadar, in primul rand, in alegerea unui coach trebuie sa te uiti la gradul lui de pregatire. O scoala autentica de coaching dureaza minim cateva luni (si cateva mii bune de euro). Cereti coach-ului sa va dea aceste detalii.

Apoi, este foarte important sa simti incredere in coach, inca de la prima intalnire. Adica sa simti ca poti sa-i spui orice secret, chiar si cel mai intunecat lucru despre tine. Stiti cand pot oamenii sa faca asta? Cand nu se simt deloc judecati. Iar acesta este un aspect esential, fundamental pentru un coach: sa creeze incredere prin non-judecata, transparenta, deschidere.

Un coach trebuie sa aiba capacitatea de a fi asemeni unei oglinzi. Oglinda in care te vezi si cu bune si cu rele. Un coach nu iti arata doar partea ta frumoasa, ci te provoaca sa vezi si sa depasesti si partea mai putin frumoasa din tine. Pentru ca asta inseamna acceptare si evolutie.

Cand alegeti un coach, fiti atenti daca va spune parerile sale personale sau va da sfaturi. Pentru ca nu ar trebui sa faca asta. O oglinda buna nu-ti distorsioneaza imaginea si nici nu-ti spune ce sa faci ca sa te vezi altfel.

 

Cum vezi coaching-ul in piata romaneasca? Ce evolutie crezi ca va avea?

Asa cum spuneam, piata de coaching este inca in formare, fiind inca multe aspecte nestandardizate. Insa cerere exista. Atat la nivel personal, cat si profesional. In ultimii doi ani, am lucrat cu multe companii care au cumparat servicii de coaching atat pentru angajati individuali, cat si pentru echipe. Deci se constientizeaza tot mai mult nevoia de coaching, iar evolutia o vad ascendenta.

In esenta, meseria de coach cred ca este una autoeliminatorie. Adica, un coach bun are rezultate cu clientii lui si acestia il recomanda mai departe. Un coach care nu are rezultate, va disparea la un momendat.

 

Pagina ta personala ne ghideaza asa: Happiness and Empowerment Coach! https://loredanavladareanu.wordpress.com   De ce acest nume?

Am ales acest nume pentru ca asta defineste la nivel profund ceea ce va obtine un client care lucreaza cu mine: fericire si imputernicire.

In lumea aceasta dunt doua mari forte: iubirea si frica. Si cu totii incercam sa avem cat mai mult din prima si cat mai putin din a doua. Eu in coaching lucrez foarte mult  pe frici. Pentru ca acestea sunt adevaratele bariere. Si pana nu le vedem, nu le acceptam si nu invatam sa le depasim, nu avem cum sa obtinem iubire, fericire, implinire.

Cand oamenii nu mai au frici, capata putere, forta interioara. Si astfel ajung si la fericire si implinire.

 

Ne dorim sa ii lasam pe cititorii nostri cu trei intrebari de coaching, sau trei elemente de auto-ghidare! Ce le putem propune?

Din experienta mea ca si coach, dar si din experienta mea de viata am ajuns la concluzia ca majoritatea dintre noi avem inca de lucrat la increderea in sine si la iubirea de sine. Asadar, va propun 2 exercitii foarte importante si profunde pentru a capata mai multa incredere in sine:

  1. Exercitiul “EU SUNT”: pe o coala de hartie scrie sus “Eu sunt” si pune acolo toate lucrurile bune despre tine. Si lasa lista deschisa, astfel incat in fiecare saptamana sa mai adaugi inca ceva. Este un exercitiu de autocunoastere la care poti apela ca si resursa ori de cate ori simti ca te indoiesti de tine sau nu gasesti solutii pentru ceva anume.
  2. Exercitiul “ Trei lucruri pentru care sunt recunoscator(oare)”: seara, cand mergi la culcare, in loc sa adormi cu televizorul deschis, gandeste-te si adormi practicand recunostinta. Gandeste-te la 3 lucruri pentru care esti recunoscator(oare) pentru ziua care tocmai a trecut. Recunostinta este emotia cu cea mai inalta frecventa pozitiva. Dupa un timp, te vei trezi mai bine dispus, mai creativ, mai energic, mai plin de viata.

 

Ce ganduri ai pentru cititotii noii noastre reviste Passion4Work?

Fiecare fiinta umana are un potential infinit. Da-ti voie sa te vezi asa si iti vei gasi cu mult mai multa usurinta solutii pentru orice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *