Despre dragostea la prima vedere. Despre iubire. Ba nu, despre viata. Punct.

feast of love

Imi spunea cineva nu demult ca nu crede decat in dragostea la prima vedere. Adica, daca atunci, in primele clipe nu simte acel ceva, nu incepe niciodata o relatie pentru ca stie ca nu va dura.

Am tacut si mi-am vazut de treaba. Sincer, am avut tendinta, pentru o clipa, sa-i spun ca e doar o limitare. O conditionare pe care singur si-o impune. Dar am tacut. Cine sunt eu sa ma amestec?

De fapt, am simtit ca nu vorbeste sufletul meu spunand asta, ci vorbeste doar mintea mea. De cele mai multe ori, atunci cand simt sa spun ceva, spun si gata. Da data asta am realizat repede ca nu este unul dintre acele momente cand sa spun si gata. Pentru ca vorbea mintea si EGO-ul meu.

Azi am vazut un film. „Feast of love”. Gasit tot prin recomandarile lui Florin Rosoga.

La un momendat este o discutie in film intre un batran fericit (care iubeste si este iubit de sotia sa) si un barbat tanar profund nefericit care tocmai trecuse prin al doilea divort:

– Trebuie sa ramai atent. (spune cel in varsta)

– Ce inseamna asta?

– Tot ce trebuie sa stim sa intampla chiar sub ochii nostri. Ne facem iluzii si sperante despre oameni si acestea ne pot orbi. Dar sfarsitul se afla intotdeauna chiar acolo, la inceput.

– Cautam o farama de fericire, asa ca am inchis ochii si am sarit. (isi argumenteaza cel tanar nefericirea)

– Asa, si? Data viitoare?

– Nu mai sar!

– Ba da! Ba da! Sari… dar cu ochii deschisi!

Atunci am inteles ca, de fapt, ca nu gresisem deloc sa tac in momentul cand acel om imi spunea ca nu crede decat in dragostea la prima vedere. Pentru ca, de fapt, si eu cred in dragostea la prima vedere. Nu este deloc o iluzie.

Doar ca este o singura, dar esentiala conditie: sa sari cu ochii deschisi. Daca simti, nu ai cum sa te inseli. Nu te indoi niciodata de ceea ce simti. Insa: FII PREZENT. Constient. Fii acolo, cu toate canalele deschise.

Asuma-ti sa sari si bucura-te de ceea ce traiesti sarind. Constient.

Adica, la modul concret, nu cauta sa iti explici de ce simti ceva anume. In schimb, ramai atent in continuare la TOT ce simti. Daca te bazezi pe intuitie, mergi pe ea pana la capat. Pentru ca tot ea iti va spune si daca ceva nu este in regula.

De multe ori, asa cum spune batranul din film, tot ce avem nevoie sa stim este chiar sub ochii nostri. Adica nu este nimic gresit sa ne urmam intuitia pentru ca ea este produsul subconstientului tau.

Zilele trecute am mai avut parte de o revelatie. De data aceasta, datorita unui om tare drag, o prietena a sufletului meu.

Se intampla ca ii spuneam ca ma indoiesc de ceva ce simt. Si ea mi-a vorbit de „Lama lui Occam”. Pe foarte scurt: cand suntem intr-o situatie, primim un infinit de informatii. Mintea constienta retine doar o mica parte din acestea. Restul, se duc in subconstient. Iar acolo, lucreaza.

Asa se intampla ca avem feelinguri, intuitii, „sentimentul ca…”, pe care nu stim sa le argumentam. Pentru ca informatiile pe care se bazeaza acestea nu sunt in zona de constient, ci sunt produsul subconstientului.

Wow, ce revelator a fost momentul acela pentru mine!

„Asuma-ti sa sari” – inseamna sa iti urmezi intuitia, feelingurile, inima si spiritul, de fapt.

„… dar sari cu ochii deschisi – inseamna, asa cum spunea batranul din film, „sa nu iti faci iluzii si sperante care te vor orbi”. Adica sa ramai prezent si constient. Sa continui sa iti urmezi intuitia. Sa nu lasi mintea, EGO-ul, fricile, anxietatile… sa teasa povesti nerealiste.

Si asta nu este doar despre iubire. Este despre VIATA. Lasa indoielile, analizele, miile de intrebari. Daca simti, atunci este adevarat ceea ce simti.

PS: Si ca sa iti fie mai clar cand simti si cand este mintea ta (recunosc ca mie mi-a fost greu sa invat diferenta dintre ele), uite, iti mai dau un exercitiu (invatat din cartile lui Doreen Virtue).

Gandeste-te la o situatie in care nu stii ce sa faci. Imagineaza-ti prima varianta (cu ochii inchisi, eventual). Si fii atent la ce se intampla in corpul tau. Daca simti o incordare la nivelul maxilarului sau o stare de agitatie interioara, nu este decizi buna. Apoi imagineaza-ti celalata decizie. Daca simti o stare placuta, fara nici o incordare, atunci aceea este decizia buna.

2 thoughts on “Despre dragostea la prima vedere. Despre iubire. Ba nu, despre viata. Punct.

  1. Imi vine sa zimbesc.Bravo,cam asa este,nu in totalitate insa,nici foarte departe de adevar.Perseverenta in directia cresterii abilitatii de a face diferenta e cheia,una dintre ele caci nu e singura.Succes

  2. Ah,sa nu uit.Dragostea la prima vedere este un concept inventat.Nu exista asa ceva iar ce este inteles prin dragoste la prima vedere,la o analiza atenta,se dovedeste a fi o pofta carnala,atractie fizica in amestec cu erotismul si imaginatia.Aici sint multe de spus.La revedere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *