Paharul, fericirea si curcubeul. Sau despre regele care a visat ca-i cad dintii.

choose happiness

Stiu de la un om pe care-l respect si-l apreciez o povestioara cu talc:

Se spune ca era odata un rege care a visat ca-i cad dintii. Cum regele acesta credea in intelesuri ascunse ale viselor, si-a chemat unul dintre cei doi ghicitori pe care-i avea la palat. L-a intrebat ce inseamna visul sau.

Ghicitorul, sincer si onest, i-a spus ca ii vor muri toate rudele, parintii, fratii, surorile, chiar si copiii si va ramane singur. Suparat si intristat de explicatiile ghicitorului, regele l-a dat afara si a dat porunca sa i se taie capul pentru ca nu este priceput.

Apoi, l-a chemat pe cel de-al doilea ghicitor si a cerut explicatii acestuia pentru visul sau. Si ghicitorul i-a raspuns: “Maria Ta, sa ne traiesti! Este un vis foarte bun! Inseamna ca vei avea o domnie indelungata si vei trai multi, multi ani, chiar mai multi decat oricine! Sa ne traiesti, Maria Ta!” Si regele s-a bucurat…

Cam asa stau lucrurile si cu alegerile pe care tu le faci in viata ta. Ai inteles, desigur, ca ambii ghicitori i-au spus regelui acelasi lucru, numai modul in care a spus fiecare a fost diferit.

Indiferent cat esti de implicat sau neimplicat in activitatea ta, in profesia ta, in rolurile tale sociale si personale, adica in viata ta, chiar daca vei avea tendinta sa negi, in fiecare clipa, alegi, OM FRUMOS.

Uneori (ai senzatia ca) alegi constient, alteori alegi cu subconstientul sau inconstientul. Oricum ar fi, continua drumul. Constientizeaza-ti toate alegerile. Fii atent si vezi cum ti le exprimi tie insuti. Vezi cum iti vorbesti tie despre tine in alegerile tale.

E usor si obisnuit 🙁 sa iti spui “ce prost am fost ca am facut asta!”. Dar nu iti aduce nimic bun. Poti alege sa iti spui: “am luat decizia de a face asta cu tot ce a fost mai bun in mine la acel moment”. Si asta este asumare, nicidecum culpabilizare si frustrare (poate chiar furie fata de tine insuti) ca in prima afirmatie. Negativa si nefolositoare, de altfel.

Paharul este rareori plin. De cele mai multe ori, in contextul “vietii asteia complicate” (draguta scuza 🙁 ), paharul este intr-o oarecare masura plin si in cealalta gol. Adica nu ploua in fiecare secunda cu reusite, impliniri si fericire.

Si doar de tine si alegerile tale depinde sa iti ploua mai des cu fericire.

Nu ca ma dau exemplu, dar pe mine ma cunosc cel mai bine. Asa ca aleg sa iti impartasesc cum am ales eu sa fiu imperfecta, libera si fericita.

Da, am ales sa fiu imperfecta. Toata viata mea pana acum ceva timp “trebuia” sa fiu perfecta. Asa invatasem. Inca din copilarie. Trebuia sa am o tinuta impecabila, sa ma exprim impecabil, sa fiu atenta la orice mic detaliu si daca nu corespunde standardelor celor mai inalte… ce tragedie! 🙂

Si am pus stop. Nu mai vreau sa fiu perfecta. Imi place imperfectiunea mea. Am si bune, am si mai putin bune. Si ma bucur de fiecare. Pe cele bune, vreau sa le fac si mai bune. Pe cele mai putin bune, le accept mai intai si apoi incep sa le transform in bune. Si munca asta nu se termina niciodata. Si imi place si asta. Se cheama acceptare si evolutie.

Apoi, am ales sa fiu libera. Unde “libera” inseamna sa-mi traiesc viata pentru mine, aici si acum. Sa nu mai traiesc pentru si prin ceilalti. Sa stiu care imi este valoarea si sa nu o mai cersesc altora. Sa stiu ce vreau si sa nu imi mai pun bariere din prejudecati, judecati si culpabilizari. Si daca tie nu-ti place, nu e treaba mea. Pentru ca nu traiesc sa iti fac tie pe plac. Sunt libera sa fiu eu insami aici si acum.

Si cea mai frumoasa alegere a fost alegerea de a fi fericita. De a vedea jumatatea plina a paharului. De a constientiza ca orice lucru sau om neplacut vine in viata mea, este pentru propriul meu bine. Adica atrag oameni si situatii de care am nevoie ca sa imi invat lectiile.

Si oricata durere ar implica, oricata zbatere… vreau asta. Pentru ca vreau curcubeul de dupa furtuna. Si curcubeul nu poate exista decat dupa furtuna. Asa ca… sa vina oricand furtuna. O primesc cu bratele deschise, o trec si apoi vad curcubeul.

A fi imperfect, liber si fericit nu inseamna o munca asidua. Nu inseamna vreo descoperire magica. Inseamna acceptare constienta. Inseamna sa iti traiesti viata din inima, nu din minte. Si asta este o alegere.

Alege, OM FRUMOS, ca din paharul pe jumatate plin sa iti ploua cu fericire si sa vezi curcubee <3

One thought on “Paharul, fericirea si curcubeul. Sau despre regele care a visat ca-i cad dintii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *