Rucsacul cu “de toate”

live with intention

Inceput de an. Nu stiu daca tie iti plac. Mie imi plac inceputurile. Pentru ca inceputul inseamna iminenta continuarii. Inseamna nou si inseamna actiune.

Poate ca saptamana aceasta inca nu ai un “To Do” list incarcat. Poate (sau sper) ca inca te mai bucuri cu colegi, prieteni sau oameni dragi de sarbatorile abia trecute si mirosul iernii din razele de soare cu dinti :). Dar… ce mi-as dori eu pentru tine ar fi sa ai deja un “Bucket List” pentru anul acesta.

Stii, e ca-ntr-o calatorie. Sunt frumoase si calatoriile asa, spontane, in care pur si simplu te urci in ceva si pornesti. Fara un scop anume. Doar cat sa-ti incarci bateriile. Asa, pentru o vreme. Dar viata… hm, viata nu poate fi o astfel de calatorie.

Ai nevoie de o destinatie. De un traseu. De un rucsac cu “de toate”. Si de “tovarasi de drum”. Caci, vorba aceea: suntem “animale sociale” :). Si mai ai nevoie de ceva. Esential. De rersurse. Nu, nu acelea vitale din rucsac (apa, mancare si mai-stiu-eu-ce). De RESURSELE TALE.

O RESURSA poate iti este curajul. Sau curiozitatea. Sau bucuria, iubirea, zambetul, recunostinta, libertateaLibertatea aceea profunda, de a fi tu insuti si de a-ti fi bine cu tine. Nu doar cu tine. Nu vorbesc de singuratate sau insingurare. Dar mai intai sa-ti fie tie bine cu tine. Si abia apoi iti va fi bine si cu altii.

Stii, poate n-ai crede, dar fa experimentul asta. Sau spune cuiva care se pricepe. Pune o chitara intr-un colt al camerei si o alta, dar acordata exact la fel ca prima, in coltul diametral opus. Apoi canta doar la una dintre chitari. Stii ce se va intampla? Vor vibra si corzile celailalte chitari. De ce? Pentru ca se transmit vibratiile.

Cam asa e si cu noi, oamenii. Tot timpul transmitem catre ceilalti. Ganduri, emotii, trairi. Transmitem cand suntem “acordati” la fel. Dar si cand nu suntem. Fie ca vrem, fie ca nu vrem.

Asa ca, intr-o logica foarte simpla, nu are cum sa-ti fie bine cu ceilalti atunci cand nu ti-e bine cu tine. Pentru ca ei, ceilalti, simt. Asta le transmiti tu. Oricate masti si oricat make-up ti-ai pune.

Deci: fa sa-ti fie bine cu tine, gaseste-ti resursele si stabileste-ti destinatia. Apoi traseul. Si mai pune in rucsac “de toate”.

Scrise asa, pe scurt, par simple. Stii bine ca nu sunt. Nici simple si nici usoare. Dar cum ar fi sa nu te gandesti, de fapt, cum sunt, ci doar sa le lasi sa fie? Adica sa te apuci, pur si simplu, sa le faci?

De multe ori, perfectionismul, frica de ceilalti, frica de esec, frica de necunoscut sau de schimbare, EGO-ul… toate acestea iti ingreuneaza calatoria. Se aseaza ca bariere si atunci doar tu poti sa decizi: continui sau renunti. Nu ai alta varianta. Nu te gandi ca daca amani este si asta o posibilitate. Daca amani astazi, maine drumul va fi la fel. Si vei amana si maine. Si vei ajunge tot la “continui sau renunt”. Doar ca, intre timp, va mai trece si ceva viata :(.

Poti sa-ti mai iei un ragaz daca simti ca mai ai nevoie de resurse. Doar aminteste-ti ca suntem infiniti doar ca suflete si spirite. In rest… suntem oameni. Suntem limitati. Avem un corp si o minte. Ele sunt resursele noastre finite. Limitate.

Deci: ai un “Bucket List” pentru anul acesta?
Stii care-ti sunt destinatiile? Adica visele si obiectivele?
Stii care-ti sunt traseele? Adica drumul catre visele si obiectivele tale?
Ti-ai facut lista de “de toate” pentru rucsac?
Stii ce RESURSE iti mai trebuie?
Aaa, si nu uita de “bariere”. Nu-ti baga capul in nisip ca strutul si nu te imbata cu apa rece. Stii bine ca vor aparea. Este firesc. Nu le ignora. Asteapta-te sa apara. Si nu te lasa intimidate de aparitia lor. Mai degraba pregateste-te sa le faci fata.

O sugestie. De la mine. Nu porni in calatoria asta FARA TINE. Ia-ti timp, mai intai, pentru tine. Pune-ti o cafea sau un ceai fierbinte, du-te in cada plina si frumos aromata si simte. Apoi gandeste. Apoi intelege. Aliniaza-te si aliniaza-le pe toate: mintea ta, trupul tau, sufletul tau si spiritul tau. Ai abia apoi ia-ti pixul si fa-ti lista.

Si aminteste-ti: bucura-te de toate. Bucura-te de tine, mai intai. Iubeste-te si respecta-te, OM FRUMOS. Este cea mai importanta RESURSA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *