Mi-a placut foarte mult filmul “The Bucket List”. Mi s-a parut a fi unul dintre cele mai inspirationale si motivationale filme, care transmite un mesaj puternic: “Do it now or you will never have the chance”.
Este absolut fascinant cum oamenii gasesc in ei puterea de a face lucruri extraordinare, de care nu s-ar fi crezut in stare vreodata, atunci cand au un “deadline” atat concret si drastic: the end of life.
Desi poate ca pare putin morbid, eu nu m-am focusat niciodata pe ideea aceasta. Am ales, in schimb, ideea ca daca iti doresti cu adevarat ceva anume si iti imaginezi ca maine s-ar putea sa nu mai ai ocazia… reusesti chiar astazi.
ASTAZI este singurul reper real. In ASTAZI, in AICI si ACUM, in realitatea pe care simturile tale o percep si mintea ta o intelege (sau ii da o semnificatie). Crede in ceea ce poti face in fiecare “astazi” pentru ca el va deveni “maine”. Acel “maine” pe care ti-l doresti cu adevarat.
Dar nu te focusa pe maine, ci pe astazi. Pentru ca atunci cand focusarea este pe maine, vin temerile si alte bariere. Pentru ca mintea ta asociaza „maine” cu „necunoscut”. La modul real si concret, nu stii ce si cum va fi maine. In schimb, “astazi, aici si acum” – acesta este ceea ce mintea ta cunoaste. Nu-i este teama. Este “acasa”. In “astazi, aici si acum”, tu esti “acasa” pentru ca esti cu totul conectat la tine.
Recunosc ca la inceputul acestui an mi-am facut un “bucket list”. Si l-am facut mecanic. Adica am pus acolo lucruri pe care le tot aman de ceva timp, insa in care nu neaparat credeam (asta am realizat dupa aceea). Credeam, insa, ca “trebuie” sa fac sau sa am acele lucruri. Iar acest “trebuie” a facut diferenta. Intr-un singur lucru am crezut. Si acela este deja realitate.
Si am sa vi-l dezvalui: am crezut in ideea de “bucket list”, adica in ideea ca daca vrei sa faci ceva, nu trebuie decat sa treci la actiune. Fara a te pierde in analiza si fara a-ti mai gasi scuze. Nu mai amana. Apuca-te de treaba. Astazi. Acum si aici. Pentru ca asta este singura certitudine. Nu ai nici o certitudine pentru maine.
Evident, n-ai sa le poti face pe toate-ntr-o zi. Nu la asta ma refer. Ci la cele doua tendinte principale care te opresc:
1. Tendinta de a amana, care de cele mai multe ori apare dintr-un singur motiv: frica! De succes, de esec, de tine, de altii, de necunoscut, de schimbare, de durere, de iubire, de singuratate, de a vorbi, de a te lasa “descoperit”, de a fi/parea slab, de a fi liber sau de a nu fi liber … si multe altele. Poate ai tendinta chiar acum sa spui: “Dar mie nu mi-e frica de nimic.” Si, constient, chiar ai dreptate. Numai ca frica nu e intotdeauna constienta. Dimpotriva. Si nici nu este o frica pe care sa o simti concret, “pe pielea ta”.
2. Tendinta de „a te opri din/pe drum”, adica de a fi inconsecvent. Iar aceasta tendinta apare atunci cand iti subevaluezi sau iti supraevaluezi barierele. Si mai apare intr-o situatie: atunci cand ceea ce faci nu este intru-totul motivatia ta profunda, intrinseca. Deci, renunti. Undeva, pe drum, te pierzi.
Nu iti propun sa faci public fricile tale si nici experientele dureroase si „defaimatoare” cu barierele sau lucrurile la care ai tot renuntat. Sunt intime, sunt ale tale si nu le voi provoca.
Ce iti propun e doar atat: sa-ti definesti propriul „bucket list” concret si realizabil. Apoi, sa iti gasesti acele proprii metode ca acest „bucket list” sa nu ramana doar o foaie ingalbenita de vreme.
Iar punctul de plecare va fi sa-ti definesti propriul scop in viata. Nu doar acela definit cu mintea, ci din strafundurile adanci ale fiintei tale. Nu trebuie sa il declari si nici sa il faci public. Ci doar sa-l simti, sa il ai clar in minte si sa ti-l ancorezi in subconstient. Prin tehnici, evident, de coaching.
Iar mai departe… drumul e simplu. Pentru ca, bine ancorat in tine, scopul tau iti va conduce toate actiunile, alegerile, viata. Va sti sa lupte cu orice bariere. Si nu te va lasa sa renunti niciodata.