Demitizare. Emotiile pozitive.

Psihologia clasica s-a ocupat de aspecte generale, definind concepte, functii si procese si explorand mai degraba partea negativa a psihicului uman, adica modul in care el poate suferi si se poate imbolnavi. Dar nu a explorat aproape deloc partea pozitiva a psihicului.

Asta face psihologia pozitiva, in esenta. Exploreaza, identifica si explica modul in care, folosindu-ti emotiile pozitive, sa nu mai ajungi la depresie, furie, anxietate si alte deviatii sau boli psihice.

Psihologia pozitiva te ajuta sa iti identifici trasaturile pozitive si valorile: umor, bunatate, corectitudine etc. si sa le folosesti in viata ta, mai ales atunci cand treci prin experiente dificile.

Acesta este prima dimensiune a psihologiei pozitive: angajamentul, implicarea autentica. Adica dorinta pusa in practica de a isi folosi partile tari, pozitive in tot ceea ce sunt si fac, cu atat mai mult atunci cand contextul sau situatiile nu sunt pozitive.

Apoi, a doua dimensiune este scopul. Scopul in viata. Cand stii cine esti si ce vrei, atunci ai claritate. Esti determinat si mergi catre acolo. Stii.

A treia dimensiune este cea a relatiilor pozitive. Adica, cum sa iti fie mai bine cu ceilalti. Psihologia clasica te invata, de exemplu, cum sa argumentezi mai bine, cum sa fii convingator atunci cand celalalt are o opinie diferita. Psihologia pozitiva te invata sa celebrezi. Sa celebrezi alaturi de celalalt faptul ca sunteti diferiti si ganditi diferit.

A patra dimensiune este implinirea pozitiva. Cei care au reusit sunt cei care nu au renuntat. Care au un bun autocontrol.

Invatarea, dezvoltarea si cultivarea emotiilor pozitive inseamna engagement, meaning, positive relationships si achievement.

Daca toate acestea ar fi invatate inca din primele clipe de viata, cati oameni ar mai ajunge sa sufere, sa fie anxiosi, sa fie furiosi sau maniosi, sa fie nefericiti sau tristi sau pesimisti, sa faca rau sau sa isi faca rau (sa se sinucida, de exemplu)?

Gandeste-te la ceea ce vrei pentru copilul tau: fericire, cat mai putina suferinta, echilibru, sa fie civilizat etc. Dar ce-l invata scoala? Litere, numere, disciplina, conformism.

Si atunci cui ii revine rolul de a-l invata sa ajunga un om fericit si implinit? Da, TIE. Dar ca sa iti poti invata copilul, este nevoie ca mai intai sa le inveti tu. Pentru ca, asa cum stii deja, copilul invata foarte putin din ce ii spui sa faca si majoritar din ceea ce vede ca faci TU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *