Un inceput de … TINE

new life

Scriam cam acum un an despre cat de mult mi-a placut filmul “The Bucket List” pentru ca mi s-a parut a fi unul dintre cele mai inspirationale si motivationale filme, prin mesajul puternic pe care il transmite: “Do it now or you will never have the chance”.

Si mai spuneam tot atunci ca la un moment dat imi facusem si eu propriul “bucket list”, insa oarecum mecanic. Adica pusesem acolo lucruri pe care le tot amanam de ceva timp, insa in care nu neaparat credeam (asta am realizat dupa aceea). Credeam, insa, ca “trebuie” sa fac sau sa am acele lucruri. Iar acest “trebuie” a facut diferenta. Intr-un singur lucru am crezut. Si acela era deja realitate: am crezut in ideea de “bucket list”, adica in ideea ca daca vrei cu adevarat sa faci ceva, nu trebuie decat sa treci la actiune. Fara a te pierde in analiza si fara a-ti mai gasi scuze. Fara a amana. Doar apucandu-te de treaba. Astazi. Acum si aici. Pentru ca asta este singura certitudine. Pentru maine … nu ai nici o certitudine.

Daca mai cred si astazi in ideea de “bucket list”? DA. Da, inca mai cred. Si nu oricum. Cred cu toata fiinta! Am sa fac o scurta „divagatie”, care, de fapt, nici nu este chiar o divagatie pentru ca are legatura cu tot ce vreau sa spun. Am descoperit de curand aceasta expresie: „cu toata fiinta”. Nu ca nu as mai fi auzit-o, evident. Doar ca … abia acum am reusit sa o simt. Sa-i simt intelesul complet. E ca atunci cand ceva porneste de undeva, din adancul fiintei tale si trece prin tot ce insemni … si inca isi pastreaza nealterat sensul. E ca atunci cand vorbesti despre fericire. Adica nu doar vorbesti, ci o simti. Sau despre pasiune. Sau despre reusita. Sau despre … de ce nu … iubire? Dar, oare, cum ar fi sa vorbesti asa … despre tine? Sa vorbesti si sa simti despre tine „cu toata fiinta”?

Stii cam ce ar insemna asta? Sa vorbesti si sa simti despre tine „cu toata fiinta”? Simplu. Simplu de tot: sa fii “acasa” tot timpul. Adica sa fii ancorat in tine. Prezent in tine tot timpul. Vazand minunatia din tine. Simtind-o. Intelegand-o. Dar, inainte de toate, acceptand-o. Nu, crede-ma ca nu exagerez. Fiecare dintre noi avem seminte de minunatie in noi. Pentru ca fiecare dintre noi am fost creati de aceasta minunatie si o purtam in noi. Pentru ca fiecare dintre noi, cream la randul nostru. Pentru ca … hmm, as tot veni cu argumente, dar, oare, cum ar fi sa nu cauti sa intelegi cu mintea, ci doar sa accepti pur si simplu?

Uite, vorbeam ieri cu o prietena tare draga mie care imi explica de ce ii place analiza tranzactionala: pentru ca „te pune sa faci, sa actionezi. Si apoi, gestionam noi ce se intampla”. Da, genial, mi-am zis. Nu ca ar fi fost neaparat un adevar universal descoperit precum apa calda. Ci pentru ca … DA, atat este de simplu: actioneaza. Astazi, aici si acum. Apoi, gestioneaza. Si nu vorbesc nicidecum despre impulsivitate. Sau despre a face asa, orice iti vine in cap. vorbesc despre acele momente din viata in care simti (atentie: simti = intuitie, feeling), da, simti ca trebuie sa iei o decizie importanta in viata ta. Si tot analizezi … si tot amani … si tot gasesti scuze sau pretexte. Ia spune „gata!” si treci la actiune. Ia-ti inima in dinti si fa-o. Oricat ai analiza, nu este decat timp pierdut (atentie: timp ireversibil).

De ce spun ca oricat ai analiza este timp pierdut? Iarasi simplu: pentru ca nimic nu este perfect. Nimic nu este total controlabil. Oricate criterii ai lua in considerare, exista o mica variabila. Mica de tot. Dar esentiala: relativitatea. A tot ce suntem, a tot ce este in jurul nostru, a tot ce inseamna viata noastra. Totul este relativ si totul este aproximare. Incepand de la … ce exemplu, oare, sa dau? Uite, incepand de la timp. Chiar timpul, in sine, este o aproximare. Sau spatiul. Si tot asa.

Deci. Revenind la esenta. ACTIONEAZA. ASTAZI. AICI SI ACUM. Pentru ca maine este o aproximare. Nu vreau sa par morbida cumva, dar mi se pare relevanta intrebarea: esti sigur 100% ca maine mai existi? Esti? Sigur 100%? Vezi? Totul este relativ. Deci, repet: actioneaza astazi, aici si acum. Daca ai ceva de schimbat, SCHIMA. Daca ai ceva de pastrat, PASTREAZA. Daca vrei sa renunti la ceva, RENUNTA.

Si de ce astazi aceste ganduri impartasite? Iarasi simplu: este un nou inceput. De an. Fa-l sa fie un inceput de … VIATA: viata pe care ti-o doresti. Un inceput de … TINE: TU, omul care iti doresti sa fii. De fapt … omul minunat care esti deja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *