In mainile mintii tale.

self esteem & success

Cel mai puternic factor pentru succes este stima de sine: ai incredere ca poti sa o faci, ai incredere ca meriti, ai incredere ca vei ajunge acolo unde iti doresti. Si incepe de astazi. Cei mai importanti 6 pasi ii ai mai jos. Restul, depinde de tine si de cat de mutl iti vei dori asta. Pentru ca nu este simplu si nici usor. Dar … este posibil.

1. AI GRIJA CE ITI SPUI TIE DESPRE TINE
Tot ce iti spui TU despre TINE insuti este adevarat. Pentru ca te vei comporta ca atare. Habar nu ai cata putere este chiar in mainile tale. In mainile mintii tale. De acolo pleaca totul.
Ce crezi ca faci mai des: te incurajezi sau te critici?
Sa zicem ca ai ceva anume de facut si auzi in mintea ta: „Sunt sigur ca reusesc!”, cu un zambet larg si o bataie pe umar. Cum te simti?
Si daca ai auzi: „Hai sa o fac … dar daca as fi facut asta ieri, astazi ar fi fost mai bine …”, cu o strangere de buze si umerii lasati. Cat de motivat mai esti?

2. NU TE MAI COMPARA CU CEILALTI
Am fost invatati, din pacate, de foarte mici sa ne raportam permanent la ceilalti, sa ne comparam cu ei si sa ne gasim repere in afara. Total gresit. Singurul reper care te ajuta sa ajungi acolo unde iti doresti esti chiar TU insuti. Nu tu, cel de azi, ci cel care iti doresti sa devii. Acolo este reperul tau, in tine, nu in afara ta.

3. TRECI DINCOLO DE CONVINGERILE CARE TE LIMITEAZA
„Nu voi reusi”, „Nu sunt in stare de asta”, „Nu merit asa ceva” – toate acestea sunt convingeri limitative. Sunt, de fapt, lucruri pe care tu ti le spui despre tine. Si, evident, le crezi si te comporti ca atare.
Uite, fa exercitiul asta chiar acum: identifica o convingere limitativa si vezi cum anume te limiteaza. Apoi: cum ai fi/ce ai face daca aceasta convingere nu te-ar limita? ce simti? Provocare: fa-ti un plan de actiune in care nu exista aceasta convingere si treci la treaba.

4. CONFERA-LE VALOARE CELORLALTI
Cand ii valorizezi pe ceilalti, acestia se simt bine. Adica, le influentezi viata in bine. Iar asta te face si pe tine sa te simti bine, sa te respecti mai mult.
Este greu sa ai o parere proasta despre tine atunci cand faci bine altora.

5. SARBATORESTE MICILE VICTORII
Ai investit timp, efort, energie si multe altele ca sa iti indeplinesti un vis (obiectiv, scop, spune-i cum vrei). E ca si cum ai urca pe munte. Ai avut rucsacul plin, insa in calatoria ta ai consumat toate resursele. Ai ajuns in varf. Admiri privelistea si imediat te gandesti la urmatoarea calatorie. Si resurse de unde?
A-ti sarbatori reusita este o resursa in sine. Pentru ca te simti bine si te simti incurajat. Si mai mult, te simti mai inspirat sa mergi mai departe.

6. ASUMA-TI RESPONSABILITATEA PENTRU PROPRIA TA VIATA
Oricare ar fi contextul in care se deruleaza viata ta, acest context este alegerea ta. Ca si orice actiune pe care o faci. Ca si orice sentiment, gand, idee … totul este alegerea ta. Asuma-ti asta. Atata timp cat vei da vina pe orice altceva sau pe oricine altcineva, nu vei face decat sa fugi de responsabilitate, cautand scuze.

TU contezi cu adevarat. TU iti poti schimba viata. Trebuie doar sa ai incredere si sa incepi sa faci ceva. Renunta la a cauta explicatii sau scuze. Renunta la a despica firul in patru. Timpul trece si este ireversibil. Viata ta se intampla astazi. Si depinde doar de tine si de alegerile pe care le faci.
“Am toata puterea si energia de a deveni ceea ce imi doresc.” – trezeste-te cu gandul acesta timp de 21 de zile si vezi ce se intampla. Iti garantez ca vei avea o surpriza placuta.

Si daca totusi nu iti iese, mai ai o solutie. O solutie al carei sens este chiar acesta: de a te sprijini in a deveni cine iti doresti sa devii: coachingul. Pentru ca alaturi de un coach iti descoperi convingerile limitative si acele tipare de comportament care te tin pe acelasi drum. Si, asa cum bine stii, daca vrei sa devii altcineva, este nevoie sa faci altceva sau o faci altfel. Deci?

One thought on “In mainile mintii tale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *