„FERICIREA nu este ceva gata făcut, ea vina din faptele tale” – Dalai Lama
FERICIREA nu se caută pe undeva, în afară și nici nu ți-o dă cineva, așa cum nici nu poate să ți-o ia cineva.
Pentru că fericirea este o stare. O trăire. A ta. Din interiorul tău. Iar nouă, oamenilor, nimeni nu ne poate pune sau lua gânduri în cap sau emoții în suflet. Ele sunt „producțiile” noastre.
În cărți și în filme sună frumos și romantic să spui că „tu ești fericirea mea” sau „tu îmi aduci fericire”, dar realitatea este că nimeni și nimic nu reprezintă fericirea noastră și nimeni și nimic nu ne aduce fericirea. Eu trăiesc ceva, o situație, iar în acea situație gândesc și simt conform a ceea ce gândesc.
De exemplu, pot fi în situația în care sunt cu o persoană dragă și gândesc „Îmi spune că mă iubește”, iar acest gând determină în mine sentimentul de fericire. Asta nu înseamnă că acea persoană mi-a adus sau dat fericire,, ci gândul meu a determinat în mine acestă stare.
Așa cum, într-o aceeași situație, dar alături de o altă persoană, care poate m-a agresat cândva sau poate îmi produce dezgust ori frică (de exemplu, un soț violent) și același gând „Îmi spune că mă iubește” să determine în mine o altă emoție, poate de teamă, neîncredere, nesiguranță.
Emoțiile și sentimentele noastre sunt determinate de gândurile noastre. Nu de oameni, nu de situații, nu de lucruri, ci de ceea ce gândim noi despre oameni, situații, lucruri.
La fel este și cu ne-fericirea. Aud deseori oameniii spunând că fericirea este o iluzie sau un ideal. Acești oameni, de cele mai multe ori, pot să sufere de cherofobie.
CHEROFOBIA este frica de a fi fericit.
„O persoană care suferă de cherofobie are o aversiune irațională față de ideea de a fi fericit. Experții descriu cherofobia drept o formă de anxietate. Cineva care are cherofobie nu este întotdeauna o persoană tristă, ci, pur și simplu, evită evenimente și activități care i-ar putea aduce fericire.
Cherofobia apare adesea atunci când oamenii încearcă să se protejeze, să evite un posibil conflict, o tragedie sau o traumă din trecut.
Printre factorii declanșatori ai fricii de fericire se numără probabilitatea ca, în copilărie, persoana respectivă să fi trăit o mare bucurie sau fericire, după care a urmat un eveniment traumatizant. De asemenea, frica de fericire poate fi și un răspuns învățat. Un părinte sau un îngrijitor a avertizat copilul să nu fie prea fericit, deoarece „invită ghinionul“. Astfel, omul începe chiar să evite anumite situații, persoane sau locuri care-i afectează rutinele cu care s-a obișnuit.” Simona Ioniță
Deci iată că, așa cum spun de ani de zile în multe dintre scrierile mele, frica și fericirea sunt doua extreme care se autoexclud una pe celaltă.
Și dacă te-ai recunoscut într-un astfel de comportament sau pur și simplu ești unul dintre oamenii care gândesc că fericirea este o iluzie, atunci este posibil să se fi instalat deja cherofobia.
Iar soluții sunt multe, ai nevoie doar să o alegi pe cea care rezonează cu tine. Oricum, de unul sau una singură, nu ai cum să rezolvi această situație. Pentru că rădăcinile ei sunt adânc implantate în subconștient. Poți apela la un terapeut, la un coach, poți face EFT, hipnoză și orice altceva care te duce profund în interiorul tău să descoperi și să vindeci acea situație în care s-a instala frica de fericire.
Pentru că FERICIREA nu este o iluzie. Nu este un ideal. Nu este ceva greu de realizat și nu este ceva care vine din afara ta.
Fericirea este în tine. Este tot timpul acolo. Doar dă-ți voie să o accesezi din nou.